Tanden herstellen zichzelf met haaientandvullingen (ART)

Ook wel Atraumatische Restauratieve Tandheelkunde (ART) genoemd. Maar wat heeft een haaientand nu eigenlijk te maken met vullingen? Het sterkste tandmateriaal dat er op aarde bestaat is dat van de haaientand. De haaientand bestaat voornamelijk uit het mineraal fluorapatiet. Dit miniraal maakt de tand hard en sterk. Dit is ook wel nodig want, de haai jaagt bijvoorbeeld op zeehonden. De zeehond staat bekend om de taaie huid en sterke botten. Juist om die reden heeft een haai sterke tanden nodig. Er worden nog regelmatig haaientanden gevonden op stranden van soms wel miljoenen jaren oud. Deze tanden zijn nog steeds even scherp en sterk dan miljoenen jaren geleden. Dit bestanddeel wordt daarom ook gebruikt in de nieuwe vullingen.

Hoe werkt het?

Het zijn natuurlijk geen haaientanden die in uw mond worden gezet. Er wordt een vulling geplaatst gemaakt van biologisch veilige grondstoffen. Deze biologisch veilige grondstoffen gaan van binnenuit de tand door uitwisseling van mineralen krachtig herstellen tot een sterke, duurzame eenheid. Het is dus een actieve vulling met als doel een natuurlijke en sterkere kies. Dit process word ook wel remineralisatie genoemd. U poetst met fluoride tandpasta met als doel dat van buitenaf het glazuur geremineraliseerd wordt. Dit doet de haaientandvulling actief van binnenuit. Resultaat: een sterke, duurzame kies die 100% BioSafe® is opgebouwd.

Biologisch veilige vullingen

Door gebruik te maken van biologisch veilige stoffen mag de “haaientandvulling” zich met recht scharen onder de biomimetische tandheelkunde. Dit wil zeggen dat natuurlijke processen zoveel mogelijk worden nagebootst.

Vullingen bij kinderen

Gevaarlijke stoffen in bijvoorbeeld zuigflesjes, bijtringetjes, kinderbordjes, lepeltjes en kinderspeelgoed worden steeds minder gebruikt en zelfs verboden. Deze vulmaterialen zijn merkwaardig genoeg wel aanwezig in de meeste vulmaterialen. Er word zelfs geschat dat er meer dan 30.000.000 vullingen in Nederlandse monden zitten met gevaarlijke stoffen. Reden genoeg om een biologische vulling te plaatsen.

Duurzame en BioSafe-veilige vullingen zijn nu beschikbaar bij Tandart

Deze Nederlandse innovatie maakt gebruik van biologisch veilige stoffen de “haaientandvulling” mag zich daarom ook met recht scharen onder de biomimetische tandheelkunde. Dit wil zeggen dat natuurlijke processen zoveel mogelijk worden nagebootst. En dat de nieuwe BioSafe-producten van GCP Dental vrij zijn van schadelijke grondstoffen en ruimschoots voldoen ruimschoots aan de hoogst mogelijke eisen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Tandart team.


Lees meer


Met een stralende witte lach naar huis

Wat is de oorzaak van tandverkleuring?

Verkleuring van de tanden heeft vaak te maken met de consumptie van verkleurende middelen denk hier bij aan koffie of thee. Maar ook leeftijd kan een belangrijke oorzaak zijn voor tandverkleuring. Andere oorzaken kunnen antibiotica en grote hoeveelheden fluoride tijdens de tandvorming zijn. Kan ik met andere tandpasta witte tanden krijgen? Nee, tandpasta helpt hier simpelweg niet tegen. De tandpasta zorgt er enkel voor dat de aanslag die op u tanden zit wordt verwijderd. Een tandpasta zal nooit uw kleur tanden beïnvloeden.

De oplossing?

Zoom! Dit technisch geavanceerd systeem dat u helpt bij het wit maken van uw tanden. U hoeft niet dagenlang met een bitje of strips rond te lopen. De zoom zorgt er voor dat u in ongeveer een uur aanzienlijk wittere tanden heeft. De behandeling is uitermate geschikt voor mensen die direct resultaat willen zien.

Is bleken goed voor mijn tanden?

Ja, uit onderzoek is naar boven gekomen dat onder het toezicht van een tandarts, mondhygiëniste of tandartsassistente er veilig en zorgvuldig een bleek behandeling kan worden uitgevoerd.

Meer weten?

Wilt u graag meer te weten komen over de Zoom methode? En bent u benieuwd naar de mogelijkheden om uw tanden te bleken. Neem dan contact op met het Tandart team dan helpen wij u graag verder.

Lees meer


Voorkom tandbederf

Wat is tandbederf? Een tand bestaat voor een groot deel uit 'dentine', ook wel tandbeen genoemd. Dentine is opgebouwd uit organische stoffen, bacteriën eten dit maar al te graag op. In dat geval wordt ook wel van tandbederf of cariës gesproken.
Gelukkig wordt het tandbeen beschermd door het omliggende tandglazuur. Tandglazuur zorgt er voor dat bacteriën in je mond niet de kans krijgen om zich te nestelen. Tandglazuur wordt aangetast door suikers uit o.a. snoep en frisdrank. De bacteriën in je mond zetten deze suikers vervolgens om in zuren.

Tandbederf voorkomen

Tandbederf kun je verhelpen door te boren en de gaatjes te laten vullen door de tandarts. Veel mensen zitten hier echter niet op te wachten. Het is daarom beter om tandbederf en tandrot te voorkomen, hier zijn meerdere manieren voor.
  • Bacteriën verwijderen

    Door bacteriën in je mond regelmatig te verwijderen voorkom je tandbederf. Dit kan bijvoorbeeld door tanden poetsen, tong schrapen, flossen, tandenstokers gebruiken en na het nuttigen van eten of drinken heel goed je mond spoelen met water.
  • Bacteriën doden

    Bacteriën zijn vaak moeilijk te bereiken en daarom lastig te verwijderen. Met een antibacterieel mondspoelmiddel kun je bacteriën die overgebleven zijn doden. Door dagelijks antibacterieel mondwater met chloorhexidine, triclosan of natriumwaterstofboraat te gebruiken dood je eenvoudig de bacteriën in je mond.
  • Geef bacteriën minder suikers

    Door minder suikers te consumeren en het aantal eetmomenten te verminderen naar maximaal 7 per dag, geef je bacteriën minder kans om zich te nestelen in je tanden, op deze manier honger je de bacteriën als het ware uit.
Een goede mondhygiëne is dus van groot belang. Ons advies luidt daarom ook: "verminder het aantal eet- en drinkmomenten en beperk het aantal suikers".

Meer weten over tandbederf of een andere vraag? Neem dan .contact op met het Tandart team.

Lees meer


Wat kun je doen tegen gevoelige tanden

De winter staat voor de deur, buiten is het koud en dus verwennen we onszelf graag met een warme kop chocolademelk, thee of koffie. Wanneer je last hebt van gevoelige tanden kan dit wel eens aanvoelen als een bliksem inslag in uw mond. Maar wat kun je er aan doen en waar komt die pijn nu vandaan?

Tandglazuur

Een van de meest voorkomende oorzaken is tandglazuur. Tandglazuur is een bescherm laagje op je tanden die voorkomt dat zure voedingsmiddelen uw tanden aantast. Echter lost dit glazuur laagje langzaam op (tanderosie) waardoor, de zenuw meer tegen het oppervlakte komt te liggen en sneller met pijn reageert op warme en/of koude dranken. Tanderosie kun je voorkomen door eet en drink momenten tot maximaal 7 momenten per dag te beperken.

Blootliggende tandhals

Een tweede oorzaak zou kunnen zijn is teruggetrokken tandvlees. Dit wordt veroorzaakt door ophopingen van tandplak en tandsteen, waardoor het tandvlees geïrriteerd raakt en zich terugtrekt met als gevolg dat de tandhals bloot komt te liggen en sneller reageert op warme en/of koude dranken. Verkeerd en te hard poetsen kan hier ook de oorzaak van zijn.

Wat te doen?

Gevoelige tanden kunnen niet gerepareerd worden mits een gaatje in de tand de boosdoener is. Ook zal de tandarts kijken of er een ontsteking is. Wat de tandarts wel kan doen is u een goed advies geven omtrent uw mondhygiëne. Hier kunt u denken aan het gebruiken van een andere tandpasta speciaal voor gevoelige tanden.
Voor meer informatie kunt u terecht bij ons Tandart team.

Lees meer