Tanden herstellen zichzelf met haaientandvullingen (ART)

Ook wel Atraumatische Restauratieve Tandheelkunde (ART) genoemd. Maar wat heeft een haaientand nu eigenlijk te maken met vullingen? Het sterkste tandmateriaal dat er op aarde bestaat is dat van de haaientand. De haaientand bestaat voornamelijk uit het mineraal fluorapatiet. Dit miniraal maakt de tand hard en sterk. Dit is ook wel nodig want, de haai jaagt bijvoorbeeld op zeehonden. De zeehond staat bekend om de taaie huid en sterke botten. Juist om die reden heeft een haai sterke tanden nodig. Er worden nog regelmatig haaientanden gevonden op stranden van soms wel miljoenen jaren oud. Deze tanden zijn nog steeds even scherp en sterk dan miljoenen jaren geleden. Dit bestanddeel wordt daarom ook gebruikt in de nieuwe vullingen.

Hoe werkt het?

Het zijn natuurlijk geen haaientanden die in uw mond worden gezet. Er wordt een vulling geplaatst gemaakt van biologisch veilige grondstoffen. Deze biologisch veilige grondstoffen gaan van binnenuit de tand door uitwisseling van mineralen krachtig herstellen tot een sterke, duurzame eenheid. Het is dus een actieve vulling met als doel een natuurlijke en sterkere kies. Dit process word ook wel remineralisatie genoemd. U poetst met fluoride tandpasta met als doel dat van buitenaf het glazuur geremineraliseerd wordt. Dit doet de haaientandvulling actief van binnenuit. Resultaat: een sterke, duurzame kies die 100% BioSafe® is opgebouwd.

Biologisch veilige vullingen

Door gebruik te maken van biologisch veilige stoffen mag de “haaientandvulling” zich met recht scharen onder de biomimetische tandheelkunde. Dit wil zeggen dat natuurlijke processen zoveel mogelijk worden nagebootst.

Vullingen bij kinderen

Gevaarlijke stoffen in bijvoorbeeld zuigflesjes, bijtringetjes, kinderbordjes, lepeltjes en kinderspeelgoed worden steeds minder gebruikt en zelfs verboden. Deze vulmaterialen zijn merkwaardig genoeg wel aanwezig in de meeste vulmaterialen. Er word zelfs geschat dat er meer dan 30.000.000 vullingen in Nederlandse monden zitten met gevaarlijke stoffen. Reden genoeg om een biologische vulling te plaatsen.

Duurzame en BioSafe-veilige vullingen zijn nu beschikbaar bij Tandart

Deze Nederlandse innovatie maakt gebruik van biologisch veilige stoffen de “haaientandvulling” mag zich daarom ook met recht scharen onder de biomimetische tandheelkunde. Dit wil zeggen dat natuurlijke processen zoveel mogelijk worden nagebootst. En dat de nieuwe BioSafe-producten van GCP Dental vrij zijn van schadelijke grondstoffen en ruimschoots voldoen ruimschoots aan de hoogst mogelijke eisen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Tandart team.


Lees meer


Wat te doen bij gevoelige tanden?

Gevoelige tanden

De winter staat voor de deur, buiten is het koud en we verwennen onszelf graag met een warme kop chocolademelk, thee of koffie. Wanneer u last heeft van gevoelige tanden kan dit wel eens aanvoelen als een blikseminslag in uw mond. Waar komt die scherpe pijn nu precies vandaan en wat kunt u doen om deze pijn te verlichten?
Wist u dat bijna de helft van onze bevolking weleens last heeft van gevoelige tanden?


Blootliggend tandbeen

Eén van de meest voorkomende oorzaken van gevoelige tanden is teruggetrokken tandvlees. Dit wordt onder andere veroorzaakt door ophoping van tandplak en tandsteen, waardoor het tandvlees geïrriteerd raakt en zich terugtrekt. Dit heeft als gevolg dat het tandbeen bloot komt te liggen. Verkeerd en te hard poetsen kunnen hier ook een oorzaak van zijn. Tandbeen is minder hard en heeft een minder dichte structuur dan glazuur, waardoor de zenuw eerder geprikkeld wordt en het pijnlijke gevoel teweeg kan brengen.


Tandglazuur

Een andere mogelijke oorzaak van de gevoeligheid is een te dunne laag tandglazuur. Tandglazuur is een harde laag van de tand welke het onderliggende tandbeen (dentine) en de tandzenuw beschermt tegen invloeden van buiten af. Echter slijt deze laag langzaam (tandslijtage), waardoor de zenuw meer aan de oppervlakte komt te liggen en daardoor sneller op prikkels van warme en/of koude dranken reageert. Dit ervaart u als pijnlijk. Tandslijtage kunt u voorkomen door eet- en drinkmomenten tot een maximaal van 7 momenten per dag te beperken en een goede mondhygiëne te hanteren.


Wat te doen?

Soms is het lastig om onderscheid te maken tussen de ‘onschuldige’ gevoelige tand en meer ernstige aandoeningen als tandbederf, lekkende vullingen, napijn van behandeling, overbelasting of breuk van een tand. Een bezoek aan de tandarts zal hier uitsluitsel bieden.
Algemene tips: -Gebruik een tandpasta voor gevoelige tanden. -Gebruik eventueel aanvullend dagelijks neutraal mondwater met 250 ppm- fluoride. -Probeer zo min mogelijk zure producten te nuttigen. -Neutraliseer zuur door de mond te spoelen met water of melk. -Poets uw tanden pas een uur na het eten of drinken. -Poets niet te hard uw tanden en gebruik bij voorkeur een medium tandenborstel.


Voor meer informatie, of met vragen, kunt u altijd contact opnemen met het Tandart team.


Lees meer


Met een kleine behandeling je gebit verfraaien

Voor en Na behandeling voor een Facing.
Door een facing te plaatsen kunt u tanden die er minder fraai uitzien mooier maken. Denk hierbij aan scheve, verkleurde en/of afgebroken hoekjes van de tanden. Ook spleetjes tussen uw tanden kunnen met een facing worden opgevuld.

Hoe gaat het in zijn werk?

Eerst wordt een dun laagje composiet aangebracht op de tand. Vervolgens wordt deze laag gepolijst en wordt ervoor gezorgd dat de tand een natuurlijk ogende plaats in de rest van het gebit inneemt.

Hoe lang gaat een facing mee?

Gemiddeld gaat een facing 8 jaar mee, mits er op een verantwoorde manier mee wordt omgegaan. Zonder te tandenknarsen en de voortanden te gebruiken als gereedschap zal een facing langer meegaan. Bovendien kan een facing in 99% procent van de gevallen worden gerepareerd of vervangen.

Voor meer informatie, of met vragen, kunt u altijd contact opnemen met het Tandart team.

Lees meer


Hoe slecht is frisdrank nu echt voor je tanden?

Is frisdrank echt zo schadelijk voor uw
tanden.
Een glaasje fris drinkt iedereen wel eens, maar is het nu echt zo slecht voor uw tanden? Zuren uit frisdranken en sappen zorgen voor tanderosie. Door tanderosie verdwijnt het tandglazuur beetje bij beetje. Door regelmatig frisdranken en/of sappen te drinken wordt uw tandglazuur aangetast. Overigens is 'light' frisdrank net zo schadelijk voor uw tanden, aangezien het dezelfde zuren bevat als gewone frisdranken.

Tanderosie voorkomen

Het is natuurlijk beter voor uw tanden om helemaal geen frisdrank en/of sappen te drinken, maar mocht je toch graag frisdrank en/of sappen drinken, zorg er dan voor om het glas binnen een half uur leeg te drinken. Op deze manier geeft u de tanden de kans om te herstellen. De beste dranken voor het gebit zijn overigens water, thee en koffie zonder suiker.
Voor meer informatie over tanderosie kunt u contact op nemen met het Tandart team.

Lees meer